#4 Veiligheid & Fotografie

Terug naar alle berichten

En, waar denk jij aan bij deze titel? Welke associatie roept het bij je op?

Vanaf het beeldscherm is echte interactie natuurlijk niet mogelijk maar ik ben nieuwsgierig naar je gedachte.

Want wat ik er mee bedoel, met veiligheid is: ‘je veilig voelen’ wanneer je voor de camera verschijnt. Dat dit een thema is, merk ik vaak tijdens een fotosessie, mensen voelen zich vaak wat ongemakkelijk, onzeker soms. Een enkele keer geven mensen het zelfs al aan wanneer ze de afspraak maken, dat ze het eigenlijk vreselijk vinden om op de foto te “moeten”. Tijdens een fotoshoot maken mensen regelmatig opmerkingen over;

dat ze het niet leuk vinden om op de foto te gaan of

dat ze er meestal niet zo leuk op komen of

dat ze het vreselijk vinden om naar zichzelf te kijken… dat soort dingen.

En denk niet dat het alleen vrouwen zijn die dit zeggen. De vraag die ik ook vaak hoor is, of ik hen wel wat kan ‘stylen’ of pimpen met Photoshop…. tien kilo minder, meer haar, langer haar, korter haar. Meestal reageer ik dat dat kán, dat ik ze zelfs een heel nieuw hoofd kan geven.. 😉 Want ik ben reuze handig met Photoshop en ik daar maak ik ook zeker (selectief) gebruik van. Alleen om te zorgen dat de foto nóg beter wordt maar nóóit om je te “veranderen.” Je bent goed zoals je bent! Het is mijn wens om jouw beeltenis vast te leggen, met m’n camera, precies zoals jij bent. Maar ook nog passend bij het doel waarvoor je de foto’s laat maken én passend bij je merk. (branding)

En je raadt het vast al, wanneer je je kan ontspannen en je voelt je goed dan wordt de foto beter, mooier en prettig om naar te kijken. Tijdens de fotoshoot heb ik niet alleen oog voor de omgeving, het licht en de compositie. Maar vooral voor jou! Als ik even aan de instellingen moet werken van mijn camera, vertel ik wat ik aan het doen ben. Zodat je weet dat het niet aan jou ligt. Vaak laat ik tussen de bedrijven door, ook even het scherm van mijn camera aan je zien. Het is een klein plaatje maar dan krijg je een beetje een beeld van wat we aan het doen zijn, beeldende feedback dat we “goed” bezig zijn en kansen om bij te sturen. Dat is natuurlijk een groot voordeel van de digitale tijd. Als ik zie dat je een andere plek moet kiezen om te staan, zeg ik dat en ik vertel erbij waarom. Op deze manier probeer ik een zo veilig mogelijke sfeer te creëren waarin jij je kan ontspannen. Soms vraagt de situatie om een afleidend gesprek over koetjes en kalfjes of ik laat mensen juist een paar keer níet in de camera kijken.. want sommigen vinden dat “zwarte gat” echt doodeng om in te kijken. Een grapje kan helpen of even een stukje lopen.. ik verzin wel iets om de sfeer te verbeteren. Dat zie ik ook als mijn taak, het is echt meer dan alleen de foto maken. Bovendien krijgen spontane ideeën en ingevingen alle ruimte in een open sfeer waarbij je met elkaar in gesprek bent. Dat vinden mensen ook vaak fijn, dat ze niet alleen maar “lijdend voorwerp” zijn, maar echt met mij samenwerken. Met als ultieme doel foto’s waar je blij van wordt!

Wat ik mooi vind, is dat mensen achteraf zeggen dat het uiteindelijk allemaal wel meeviel. Dat het eigenlijk niet zo erg was als ze vreesden. En dat goede gevoel vind ik minstens zo belangrijk, want als je later de foto weer onder ogen krijgt, is dát wat er blijft hangen. Het gevoel dat je had toen de foto werd gemaakt.

Fotografie is emotie.

Ik ben benieuwd of je mijn mening deelt. En ben je wel eens op de foto gegaan, waar je helemáál niet met plezier aan terugdenkt? Vertel eens. (En dan hoef je geen namen te noemen hoor, ik ben er niet op uit om collega’s zwart te maken.) Ben je toevallig lezer van deze blog én klant geweest bij mij, vertel dan eens aan de mensen: heb je de fotoshoot toen ook zo ervaren?

Mocht je het zelf eens willen proberen, ik zet jou op de foto waar je wil, want ik heb geen studio maar fotografeer altijd op locatie. Op de zaak, bij je thuis, in het bos, op de hei, aan het strand of in de stad.. zeg het maar. Kies de plek die het beste past bij je merk of juist de plek waar jij je op je best voelt. Een eenvoudige, korte fotoshoot is al mogelijk vanaf € 120,- excl. BTW Dit bedrag is een indicatie, vraag om een passende offerte als je wilt weten wat het kost om jouw wensen te vervullen.

Meer informatie over fotografie door Studio Smik: http://studiosmik.com/aanbod/fotografie/

Voorbeelden van mijn werk: http://studiosmik.com/aanbod/portfolio/


Terug naar alle berichten
© Studio Smik 2020
Ontwikkeld door Convident