#5 “Uithuilen” en opnieuw beginnen.. (over zelfpromotie)

Terug naar alle berichten

Wat zeg ik tegen mijn dochters wanneer ze sip of chagrijnig uit school komen? Morgen gaat het vast weer beter!

Een slechte dag is nog geen slecht leven, een klant die niet zo tevreden is, wil nog niet zeggen dat je aanbod niet goed is. En vanuit dit gezichtspunt bekeken, kan je nog een hele lijst met omdenkers of eye-openers samenstellen.

Ook als ondernemer ken je van die dagen en periodes met pieken en dalen. Bijvoorbeeld als je het heel druk hebt of wanneer je even niet een fijn gevoel hebt, over jezelf of de zaak, dan blijft het er vaak bij om jezelf te promoten. Ikzelf heb daar zo af en toe ook nog steeds last van. Omdat het menselijk is. Ik zeg dat hier ook gewoon, want ik zal nooit pretenderen dat ik alles goed doe en dat niets mislukt. Simpelweg omdat ik daar ten eerste veel te open en eerlijk voor ben (dit is een kwaliteit!) maar ook omdat ik daar mijn klanten, jou niet mee help. Sterker nog, als ik daar wel open over ben, voel jij je wellicht meer gesteund en begrepen.

Maar na vijf jaar ondernemerschap heb ik wel een aantal zaken geleerd:
– door heel bewust stil te staan bij mijn basis en deze voor mezelf vast te leggen, kost het maken van posts op Social media en nieuwsbrieven me veel minder tijd en moeite. (Voor welke klanten heb ik een geweldig aanbod, wat krijgen ze of wat geef ik ze… wat levert het hen op? Wat is mijn visie, waar ga ik voor? Waar ligt mijn kracht en hoe wil ik gezien worden= Personal Branding)

– Als ik het druk heb, blijf ik toch vertellen over m’n bedrijf op Facebook, LinkedIn (en Instagram). Over wat ik doe, hoe ik dat vind, met af en toe een aanbod ertussen. Dat dit HEEL ERG BELANGRIJK is, heb ik ervaren. Omdat na drukte ook weer een rustigere tijd volgt die simpelweg té rustig is wanneer ik in de drukke tijd te weinig communiceer met mijn relaties en klanten.

– Dat ik nieuwsbrieven echt moet inplannen, want anders heb ik er nooit tijd voor.

– Dat ik het beste ‘s ochtends meteen aan ‘mijn dingen’ kan gaan werken, want klanten gaan altijd voor. Sterker nog, ik zorg er altijd voor dat dát in orde is, ook al is het dan avond of laat. Zijn er werkzaamheden blijven liggen voor Studio Smik dan zeg ik sneller, kan morgen ook wel…

– Dat jezelf promoten echt niet snel teveel is! Elke dag kan MET GEMAK en werkt niet tegen je. (Mits je je aan een aantal spelregels houdt)

– Dat je dingen gewoon moet proberen! Je wordt vanzelf beter in wat je doet plus krijg je een beter idee wat voor jou (en je klanten) werkt en wat niet.

En tenslotte… “uithuilen” en opnieuw beginnen. Zodra je merkt dat je alweer een week niks hebt geplaatst op FB, dat niemand je weggever download, dat je vorige nieuwsbrief per ongeluk alweer drie maanden geleden was verstuurd en die blog die je schrijven zou… Tja, gebeurd is gebeurd of gedane zaken nemen geen keer… dat soort dingen gebeuren. Wees niet te streng en boos op jezelf (note to self 😉
Stel jezelf in zo’n situatie de volgende vragen:

– Wat kan ik vandaag doen?
– Kan ik misschien m’n planning verbeteren (oh je plande nog niets…. DOEN!)
– Met wie kan ik erover praten, want wat zie ik niet? of om gewoon even PEPTALK te krijgen

Maar vooral en bovenal, wordt BLOEDEERLIJK tegen jezelf. Hoe is die stilte ontstaan, wat houd je tegen? Is het vertrouwen, twijfel, keuzestress of techniek? Zodra jij eerlijk weet wat er loos is, kan je ook passende maatregelen nemen. Of je doet niks.

Als je niks doet, zeer grote kans dat er niks verandert. Tot je vanzelf een urgentie*) gaat voelen, dat het anders MOET. Zodra die motivatie ontstaat, gaat het je ook lukken. Wéét jij al wat je nodig hebt? Wat mij opvalt is dat, wat je tegen je eigen klanten zegt, vaak ook op jezelf van toepassing is. Ik ben enorm benieuwd… ja, dat zeg ik vaker. I know. Maar deze keer nog meer dan anders, laat het me weten of dit ook voor jou geldt.

“Wat hoor je jezelf vaak zeggen tegen je klanten en is dit ook een boodschap die jezelf moet horen…?!”

Wil je mij liever niet vertellen wát het precies is? Zeg me dan alleen óf het zo is..

Weet je -nu je bloedeerlijk bent tegen jezelf- het antwoord? Weet je wat je nodig hebt?
Dan ga je het nu ook gewoon doen! Succes met al je acties, groot of klein, want alleen het bedenken zet geen zoden aan de dijk. Je moet echt in actie komen.

Misschien heb je mij nodig om in actie te komen, voor mijn zomervakantie heb ik je dit te bieden:

– op woensdagavond 19 juli geef ik een workshop over zelfpromotie (maximaal 12 pers.)
– Keukentafelsessie, bij jou thuis (ruimte voor max. 3 pers.)
– op dinsdag 18 juli ga ik weer een tuin-shoot organiseren. Kan je snel even een nieuwe profielfoto laten maken, bij mij in de tuin.

Op afspraak heb ik nog ruimte om een persoonlijke fotoshoot te doen op een locatie naar keuze.
Zie ik je nog voor 1 augustus?

urgentie*) Deze wijsheid leerde ik van Judith Webber en ik heb het zelf ook ervaren.


Terug naar alle berichten
© Studio Smik 2024
Ontwikkeld door Convident