C1: “Kies je eigen weg”

Terug naar alle berichten

Toen ik begon als ondernemer ging ik op zoek naar kennis en voorbeelden. Want ik startte met weinig kennis, geen netwerk en niemand dichtbij me die ook ondernemer was. Ik leerde veel en ontmoette mensen (in het echt en digitaal) die mijn voorbeeld werden, soms maar voor even en een enkeling al jaren. Als het ging over Social media en Zichtbaarheid kwam ik vaak in aanraking met planningstools zoals bijvoorbeeld hootsuite. Of ontmoette ik (irl & online) ondernemers die hier trainingen in geven of zelfgemaakte planners, contentkalenders weggeven. Ik probeerde van alles uit maar concludeerde steeds weer dat het voor mij niet werkte. Ik ging dan balen van het plannen, het werd moeten en had ik er geen zin meer in. Wat ik ook ontdekte was dat als ik spontaan een bericht maakte, dit mij veel blijer maakte en het ook meer opleverde, qua bereik en reacties.

Op een zeker moment “moest” ik echt gaan bloggen. Heb je ook vast al eens ergens opgepikt en ik ken ook ondernemers die dat heel trouw en goed doen. Dus ik begon omdat ik geen kansen wilde laten liggen,  maar het betekende wel wéér een nieuwe taak erbij. pfff….
Pas toen ik mijn focus helder had en met Personal branding bezig was geweest, lukte het mij om ook daadwerkelijk blogs te schrijven. Maar ook nu merkte ik weer dat het mij niet lukte om dit vol te houden. Waarschijnlijk omdat ik het idee had écht waarde te moeten leveren. Maar wat is waarde? Steeds voelde ik de angst dat het niet goed genoeg was en het maakte mij inactief.

Ondertussen bleef ik nadenken over en werken aan mijn zichtbaarheid, mijn mogelijkheden en onmogelijkheden en liet sommige gedachtes en ideeën sudderen. Ondertussen heb ik al eens weekVLOGS gemaakt, een hele week filmen over mijn leven e.d en JA ook met een selfistok over straat. Hartstikke leuk hoor, maar daarna nog monteren zodat het YouTube waardig werd…. het kostte me zoveel tijd! 

Toch heb ik meerdere momenten in de week dat ik wel een verhaal bedenk, naar aanleiding van iets dat ik meemaak. Als moeder, als Marijke en als ondernemer. Zelf krijg ik steeds vaker vragen, bijv. “hoe doet ze dat allemaal?” of “wat werkt nou écht” of krijg ik vragen over fotografie, vormgeving en Social media. Langzaam ontvouwde zich het idee om een column te beginnen. Ik vind sommige columns nl. erg leuk om te lezen. Bijvoorbeeld de “Zinnetjes van Aaf” die altijd in de Flow staat. En door het een column te noemen, voelt het voor mij veel ‘lichter’

Onlangs sprak ik met een collega ondernemer over mijn idee voor een column en ineens stond het voor mij vast. Ja, ik begin gewoon!!

Omdat ik iets te vertellen heb.

Omdat ik ondernemers wil stimuleren vooral hun eigen pad te kiezen en te doen wat bij hen past!

Omdat alles bij mij verbonden is, ik netwerk op het schoolplein en ik praat soms over mijn kinderen wanneer ik met ondernemers ben. Ik ben omzetgericht maar ook sociaal, behulpzaam, lief en aardig. Combineer fulltime ondernemerschap met fulltime mama zijn. Gebaar wild naar m’n kinderen (met je armen, ken je dat?) dat ze stil moeten zijn wanneer ik een klant bel. En in een column kunnen al die zaken een plek krijgen, ze zijn verbonden aan mij! En ja, ik denk ook dat ik dit prima kan volhouden. Want het staat heel dichtbij me, het is de waarheid en echt. Plus het rolt zo uit mijn vingers. Dit voelt goed!

Tot slot, als ondernemer en mens ben je onderweg, op weg naar je doel. Maar vergeet niet te genieten van de reis! Kijk niet teveel naar anderen om je daarmee te vergelijken. Kies je eigen pad en trek je eigen plan want dat werkt het beste!

succes!
Marijke

 


Terug naar alle berichten
© Studio Smik 2023
Ontwikkeld door Convident