Column

Té eigenwijs?

15 februari 2020

Ik ben een eigenwijs mens. Vraag het mijn echtgenoot… hij gaat vast eerst zuchten.. haha. Die koppigheid brengt me veel als ondernemer. Zoek zelf uit hoe dingen werken, kies m’n eigen weg op mijn ondernemersreis. Ik werk veel alleen en dat vind ik heerlijk. Gelukkig ben ik ook goed in doelen stellen, leg de lat eerder te hoog dan te laag en kan heel gefocust werken.

Veel ondernemers zijn eigenwijs. En als jij dit ook bent, dan zal bovenstaande omschrijving ook goed op jou van toepassing kunnen zijn. Maar als dit de aanpak is die je altijd kiest, is dat dan ook voldoende? Misschien..

Praat je wel voldoende met anderen? Vraag je ook feedback? Sta je wel eens stil bij je eigen aanpak en ben je bewust van hoe je de dingen doet? En… is er ruimte voor verandering.. Tenminste, laat jij die ruimte voor verandering er zijn? Of stoom je gewoon door, zonder vragen, zonder reflectie..

In de begintijd van mijn bedrijf, toen ik weinig omzet draaide, waren er een paar mensen waar ik volledig open kon zijn. Ik was eerlijk over de situatie, kreeg feedback en ideeën en maakte vervolgens mijn eigen keuzes.. Was niet altijd leuk. Soms kreeg ik te horen hoe de zaken op hen overkwamen, hierin herkende ik me soms in eerste instantie totaal niet. Kon zelfs geraakt zijn, voelde emotie.. Ik werd me steeds meer bewust van de oorsprong van dit gevoel en ik werkte ook aan persoonlijke ontwikkeling. De jaren erna weerhield niets me ervan om blijvend open te zijn en feedback te vragen. Wel is het belangrijk dat je dit bij de juiste mensen doet!

Mijn intuïtie was hierin leidend. Als ik toch „de deksel op mijn neus kreeg“ was het daarna direct klaar met de openheid. Als mensen mijn vertrouwen beschadigen, jammer voor ze.. komt niet meer goed. (Hele goede vrienden daargelaten, een tweede kans moet dan mogelijk zijn) 

Waarom ik dit verhaal deel?

Twee redenen, enerzijds omdat ik wil dat meer ondernemers vragen gaan stellen, feedback vragen. Blijf niet alleen doorlopen! Ga niet alleen door, zonder reflectie. Zorg voor mensen om je heen die verstand van zaken hebben, die kritische vragen stellen waardoor je gespiegeld wordt en jij je koers krachtiger kan bijstellen. Of je bevestigen dat je inderdaad zo goed bezig bent! Het zal je veel brengen.. want alles wat je niet weet, daar ben je niet mee bezig, sta je niet bij stil.. logisch hè. 

De andere reden is (ben ik eerlijk over) dat ik je kan helpen.

Toen ik mijn bedrijf begon, wist ik ‘niks’. Onderaan deze column zal ik een opsomming doen van dingen die ik heb geleerd. Ik ben geen expert in die onderdelen, maar dat kan juist ook heel krachtig zijn. Op veel gebieden kan ik je iets vertellen, tips geven, jou iets leren. Omdat ik juf was, kan ik goed en helder uitleggen. Ik weet van alles over weerstand & blokkade’s binnen mensen, leerstijlen en plannen van aanpak. Weet veel over onzekerheid (ervaringsdeskundige), hsp en persoonlijke groei. Naast een brede algemene ontwikkeling, veel interesses en mensenkennis en deed ik allerlei ervaringen op. Zo woonde en werkte ik in Friesland, de Randstad, Brabant en nu in Groningen. 

Mijn stijl, plan van aanpak geeft altijd ruimte.. aan de ander. Jij bent eigenwijs, maakt je eigen keuzes.. dat respecteer ik en dat voel je. Wat je wel moet aandurven is mij ruimte geven.. dat je luistert naar mijn goedbedoelde tips en adviezen. Nee, ik ben geen businesscoach.. zo wil ik mezelf niet noemen. Is niet onderscheidend genoeg en dekt niet de lading van mijn aanbod. De juiste naam ga ik nog wel ontdekken.

Ik geloof in een brede kijk op de zaken en dat groei op verschillende fronten tegelijk; jou weer sneller groei en omzet kan brengen. Hierin geef ik geen keiharde garanties, want of je die omzet en groei ook daadwerkelijk realiseert hangt helemaal van jou en je bedrijf af. Ik doe alleen beloftes als ik 100% zeker weet dat ik ze kan waarmaken. Die eerlijkheid en betrouwbaarheid is zeldzaam tegenwoordig. Experts zijn hartstikke belangrijk en je moet er vooral een raadplegen als je een specifieke vraag/behoefte hebt. De Positieve Zaak, zo noem ik mijn bedrijfstak die gaat over: marketing, mindset, motivatie en persoonlijke groei. Is er voor ondernemers die hun marketing willen veranderen. Vaak vooral de frequentie van marketing activiteiten verhogen. Meestal weten ze allang wat ze zouden moeten doen.. ze doen het alleen niet!

Voor ondernemers die het aandurven kan ik een 1-op-1 traject aanbieden. Zodat je het voor een korte periode even niet alleen hoeft te doen. We bespreken samen waar je behoefte ligt en waar mogelijkheden zijn voor groei. Het traject is nog niet helemaal uitgekristalliseerd; hoeveel gesprekken zijn nodig? En wat naast deze gesprekken? Belafspraken? Cursusmateriaal? Dat weet ik nog niet. Kan nu heel eigenwijs zijn en zeggen; „dit heb je nodig!“ Maar dat weet ik natuurlijk nog helemaal niet.. niet zeker in ieder geval. Die ruimte laat ik er zijn… Als JIJ maar gebaat bent bij het traject wat we opstarten. Dus nu zoek ik mensen die zich hierdoor aangesproken voelen en die er voor kiezen om even NIET eigenwijs te zijn. Ben jij dat?

Neem contact met me op zodat we een intakegesprek kunnen plannen of stel eerst vragen. Ik kan dan ook zelf aanvoelen of ik de juiste persoon ben die jou echt verder kan helpen. Dat is in ons beider belang.

Ik kan het telefoongesprek dat ik met die ene businesscoach voerde nog haarfijn voor de geest halen. „Wat was je omzet vorig jaar?“ vroeg ze op een gegeven moment. „Dat is wel weinig, moet makkelijk het dubbele kunnen zijn. Zeker met de combinatie fotografie-vormgeving die jij te bieden hebt.“ Dit gesprek bezorgde mij niet het gevoel dat ze mij aan het helpen was, mij kón helpen. „Kom een zaterdagmiddag naar me toe. Ik weet zeker dat ik je die middag vlot kan trekken (dit ’vlot trekken’ waren niet haar exacte woorden..) Voor jou kost dit € 750,- een investering die je zo weer terugverdient“.

Werkelijk?

Laten we het er op houden dat ik me niet gezien voelde. Ik kreeg het gevoel dat ze vooral haar eigen omzet wilde laten groeien…

„Practice what you preach“ zeggen ze toch?

Wil ik zo werken?

Ik geloof in kleine stappen, vooruitgang realiseer je door in actie te komen. Kleine stappen zet je makkelijker dan hele grote… En ja, soms moet je in het diepe springen.. dat ook. Wat ik zeker weet, intrinsieke motivatie is het krachtigst…

Ik zoek jou:

 • je wilt meer aan marketing doen of meer uit je marketing halen
 • je zoekt naar mogelijkheden, kennis en feedback; hoe zet ik mijn bedrijf beter op de kaart?
 • je staat open voor adviezen omdat je weet dat dit goed voor je is. Je vertrouwt op mijn deskundigheid én vertrouwelijkheid
 • je bent eigenwijs en onderscheidend maar wil niet alle wielen zelf uitvinden
 • je leert sneller en gemakkelijker wanneer iemand met je meekijkt en/of het voordoet
 • je bent bereid om te investeren in deze 1-op-1 begeleiding. In tijd, actie en ja, je gaat me er ook voor betalen. Hoeveel? Dat vertel ik je na de gratis intake, zwart-op-wit samen met een traject voorstel. Dan bepaal jij of je dat wilt aangaan.

Marijke (06-41915073 of marijke@studiosmik.com)

Wat ik geleerd heb in 7 jaar:

 1. personal branding: wat is het? hoe voer je het uit? en ik schreef er een e-boek over (8 stappenplan)
 2. website: wordpress website beheren, pagina’s aanmaken, woo commerce gedeelte instellen/gebruiken, content toevoegen, yoast invullen (plus Mollie, Paypal, Mailchimp integratie)
 3. fotografie: kennis overdragen, toegepaste fotografie (technieken, personal branding, online marketing), smartphone fotografie (creëerde de smart phone safari, is een workshop), fotobewerking online en middels apps
 4. vormgeving: effect van kleur, toepassing (Personal Branding) gebruik van apps
 5. social media: online marketing, stories, planning, vormgeving, personal branding
 6. video: basis video technieken, montage, apps, ondertitelen, YouTube
 7. content maken & beeld: persoonlijk materiaal, gratis materiaal, regels & wetten (beeldrecht)
 8. gedrag: hoe motivatie & mindset jou beïnvloeden
 9. schrijven: effectieve teksten, blogs/column, taalgebruik, hoe word je beter en hoe begin je?
 10. marketing: verschillende facetten en effect, opties, old school vs new world
 11. online cursus maken
 12. nieuwsbrieven: verschillende systemen, hoe begin je?, automation
 13. waar het misgaat bij anderen, veel voorkomende fouten.. (je mag mijn fouten ook weten)

En daarnaast heb ik mezelf in deze jaren enorm ontwikkeld als fotograaf en vormgever. Kan ik een boekje open doen over relatiebeheer, contacten onderhouden, merkbeloftes, persoonlijke ontwikkeling & gedrag en branding. Ben ik een kei in denken buiten de hokjes, mogelijkheden & oplossingen en in mensen motiveren & enthousiasmeren. Dan weet ik zeker dat ik ook nog wel iets ben vergeten. Wel weet ik zeker dat ik een column zoals deze, vorig jaar nog niet had gemaakt. Vanuit bescheidenheid en onzekerheid.. maar door alle ervaringen, fouten, leermomenten én succes.. durf ik het nu wel!

Twijfel je of ik je kan helpen (mag helpen)?

Volg me dan voorlopig op social media of schrijf je in voor één of meer van mijn gratis services. Dan kan je me eerst leren kennen.

Mijn andere columns

“Je bent een influencer!”
10 september 2019
Als ik naar de kapper ga is dat nooit een afspraak die ik weken van tevoren maak. Ik houd van spontaan naar de kapper gaan. Dat ik wakker word en denk; “yes, vandaag wil ik naar de kapper!” en dan ga ik dat regelen. Vaak lukt dat ook nog...
Bekijk nieuwsbericht
De politiek in!
2 augustus 2019
In het najaar werd ik via een van mijn ambassadeurs benaderd met de vraag of ik verkiezingsdrukwerk wilde maken voor de campagne van de Partij van de Arbeid. In het Westerkwartier, waren deze verkiezingen vanwege de gemeentelijke herindeling pas in de herfst. Ik kreeg de opdracht en men was...
Bekijk nieuwsbericht
Een Koninklijke foto-opdracht voor Marijke
15 april 2019
“Marijke, wat dacht je ervan om mee te varen op een boot met onze Koning?” .. “Haha!” zei ik, dat durf ik helemaal niet!”  Dat was mijn spontane, niet doordachte antwoord. En ergens geloofde ik ook niet wat me werd gevraagd. Maar het was écht een aanvraag van mijn contactpersoon...
Bekijk nieuwsbericht
“Yes!! ik ben een BITCH!”
5 maart 2019
O,o, wat zou ik graag willen weten wat je eerste gedachtes zijn bij het lezen van deze titel. En ik roep het niet zo maar. Dat ik een bitch mag zijn zag ik eerder ook niet voor me, geloof me! Ik leg heel graag uit hoe het zit, maar...
Bekijk nieuwsbericht
C1: “Kies je eigen weg”
3 oktober 2018
Toen ik begon als ondernemer ging ik op zoek naar kennis en voorbeelden. Want ik startte met weinig kennis, geen netwerk en niemand dichtbij me die ook ondernemer was. Ik leerde veel en ontmoette mensen (in het echt en digitaal) die mijn voorbeeld werden, soms maar voor even en...
Bekijk nieuwsbericht
#5 “Uithuilen” en opnieuw beginnen.. (over zelfpromotie)
7 juli 2017
Wat zeg ik tegen mijn dochters wanneer ze sip of chagrijnig uit school komen? Morgen gaat het vast weer beter! Een slechte dag is nog geen slecht leven, een klant die niet zo tevreden is, wil nog niet zeggen dat je aanbod niet goed is. En vanuit dit gezichtspunt...
Bekijk nieuwsbericht
#4 Veiligheid & Fotografie
31 maart 2017
En, waar denk jij aan bij deze titel? Welke associatie roept het bij je op? Vanaf het beeldscherm is echte interactie natuurlijk niet mogelijk maar ik ben nieuwsgierig naar je gedachte. Want wat ik er mee bedoel, met veiligheid is: ‘je veilig voelen’ wanneer je voor de camera verschijnt....
Bekijk nieuwsbericht
#3 Slapend rijk of hoe kan ik productiever worden?
4 maart 2017
Slapend rijk of hoe kan ik productiever worden? Wát?! Een zakelijke blog over slapen? Wat heeft dat nou met bizniss te maken, hoor ik je denken. Nou, in mijn geval heel veel! Na het lezen van deze blog begrijp je hoe ik een stuk productiever kon worden. Tien jaar...
Bekijk nieuwsbericht
© Studio Smik 2024
Ontwikkeld door Convident