meer over Studio Smik

Marijke 1977

Mijn vader maakte deze foto van mij in 1977, de kleuren en kleding verraden al wel een beetje dat het uit die tijd komt. Wat ik geweldig vindt aan deze foto -naast de lichtval en de grassen- is dat ik er zo mooi op sta als mezelf! De nieuwsgierigheid, de liefde voor de natuur en oog voor details en met oog voor het kleine.

Dat is er dus altijd geweest (en het ging ook nooit weg) maar als opgroeiend kind en puber was ik me hier niet zo bewust van als nu. Een loopbaan in het onderwijs koos ik, vooral omdat dit een veilige keus was en ik geen idee had wat ik anders wilde doen. Wilde me ook nuttig maken, niet lanterfanteren terwijl je een diploma hebt gehaald. Dus toog ik in 1995 naar de Randstad, omdat werken als juf in het Noorden niet ging slagen wegens een overschot aan onderwijzend personeel.

Als leerkracht had ik oog voor iedereen, schepte een veilige sfeer en wilde alle kinderen helpen met dat wat ze nodig hadden. Als hoog sensitief persoon (ook daarvan wist ik toen nog niets) was ik daar heel goed in! Ik werkte hard, was een fijne collega en kon veel creativiteit in deze baan kwijt. Ook had ik een zwak voor de “underdog”, de stille kinderen, de achterblijvers en de minder bedeelden. Op een gegeven moment werd ik ook vertrouwenspersoon op school, hiervoor volgde ik vele trainingen.

Mijn leidinggevende kwaliteiten werden opgemerkt. En toen vond ik daar weer een nieuwe uitdaging. Inmiddels woonde ik ook al enkele jaren in Brabant. In 2010 stopte ik met mijn onderwijsloopbaan. Na een verhuizing naar het Noorden, het niet kunnen vinden van een hele fijne werkplek, en een heel intens rouwproces leidde tot een burn-out. Ik ‘herstelde’ en dreigde opnieuw op te branden. Hierrdoor voelde ik de noodzaak om het anders te gaan doen. Een coach vroeg me; “waar word jij nu blij van?” Ik had geen antwoord, was gewoon té moe en had geen ideeën.

Ik wilde uit de rat-race stappen, meer tijd met mijn eigen kinderen doorbrengen en vooral weer energie voelen en geluk.

Dat ik Studio Smik ben gestart was hiervan de uitkomst. En met familieleden in de grafische industrie en fotografie, mijn creativiteit en fotografie die ook een grote rol speelde in mijn jeugd -als kind stond ik naast mijn vader in de doka om te zien hoe de foto langzaam in het badje chemicaliën te voorschijn kwam- toch ook een hele logische keus.

En mijn loopbaan van 15 jaar onderwijs in Leidschendam, Tilburg, Eelde én Leeuwarden heeft me enorm veel gebracht. Nog meer dan ik besefte toen ik ermee stopte, het heeft me gevormd en leverde me enorm veel (mensen)kennis op. Maar na het proeven aan het ondernemerschap en het gevoel van vrijheid, wist ik dat dit de weg is die ik wíl gaan, hoe moeilijk ik het ook vond. Alleen nog ‘even’ ontdekken hoe je er ook geld mee kan verdienen 😉

Een jaar na de oprichting van Studio Smik vond de Telegraaf mijn verhaal interessant 😀

Mijn verhaal stond in 2015 in het bondsblad van de AOB:

© Studio Smik 2020
Ontwikkeld door Convident