“Yes!! ik ben een BITCH!”

Terug naar alle berichten

O,o, wat zou ik graag willen weten wat je eerste gedachtes zijn bij het lezen van deze titel. En ik roep het niet zo maar. Dat ik een bitch mag zijn zag ik eerder ook niet voor me, geloof me!
Ik leg heel graag uit hoe het zit, maar eerst even dit…

Deze column had ik al klaar, dacht ik. Maar toen ik het aan iemand probeerde uit te leggen, kwam mijn boodschap totaal niet over. Dat was nu juist de bedoeling, herschrijven was dus nodig. Laat ik beginnen bij het begin;
Het ondernemerschap bleek een prachtige reis van persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde mezelf beter kennen, leerde mijn kracht en kwaliteiten kennen. Maar het mooiste is wel dat ik steeds beter durf te zeggen dat ik krachtig ben en kwaliteiten heb! Van bescheiden naar duidelijk. Ook leerde ik dat de gedachtes die je hebt (conditionering) en de gedachtes die je over jezelf hebt, heel belangrijk zijn. En ook dat woorden krachtig zijn.

Dan nu terug naar het BITCH-moment.

Ik opende YouTube want ik wilde iets opzoeken. Een video trok mijn aandacht, ik zag bijvoorbeeld direct (goeie branding!) dat het een TedTalk was. Het woord bitch viel me op en niet minder dan Tabatha bleek de spreker te zijn. Nice.
Met veel plezier keek ik ooit dat tv programma met haar, waarbij zij elke aflevering een kapsalon -dat vreselijk presteerde- er bovenop probeerde te helpen. Ze vertelde op niet mis te verstane wijze de waarheid, aan de zwakke schakels in de salon, ook als dit de manager of eigenaar was. Als je het nooit gezien hebt, denk dan aan Gordon Ramsey, (hem ken je vast wel) zoals hij in Hells Kitchen doet. Of in een ander programma van hem waar hij restaurants de maat neemt en probeert ze verder te helpen. Zelfde soort, rauwe, (soms grove) recht-toe-recht-aan aanpak. Geweldige tv!

Nou, ik wilde die TedTalk dus wel eens bekijken, ik was echt supernieuwsgierig……
Ik keek en vond het:
GEWELDIG
Zo fantastisch, het gaf me een enorme boost inspiratie en inzicht. Dit wil ik delen met zoveel mogelijk mensen en vooral met vrouwen. Ben jij moedig, intelligent, vasthoudend, creatief en eerlijk? Lees dan verder!

Zoals ik in het begin zei, het ondernemerschap is een weg van persoonlijke groei. Na een paar jaar merkte ik flinke blokkades in mezelf en op een zeker moment vond ik hulp in een online training. Hierdoor kon ik blokkades opruimen en verkreeg ik veel inzicht.
Je kop boven het maaiveld uitsteken en niet te bescheiden zijn, bleef bij tijden lastig voor me en kwam steeds weer terug als les. De vorm waarin was verschillend.

  • Mag je (van jezelf) zeggen dat je ergens goed in bent.
  • Durf je het om jezelf écht te laten zien, echt zichtbaar te worden?
  • Voor een groep spontaan een pitch doen?
  • Sta je voor je aanbod, kwaliteiten én prijs? 
  • In een gesprek iemand daadwerkelijk een aanbod doen als blijkt dat er een behoefte is.

..

Ik leerde met vallen en opstaan en leer nog elke dag.
De TedTalk over BITCH legde voor mij een angst en oordeel bloot. Ergens wist ik het ook wel, want zo nu en dan spookt dit door m’n hoofd: “Als ik maar niet zo’n gehaaide verkoper/zakenvrouw wordt….”

Terwijl ik juist van mijn bedrijf een succes wil maken en op mijn eigen manier een ‘influencer’ wil worden. Ik ben ambitieus en zeer gedreven! Riskeerde veel, door steeds opnieuw voor ondernemerschap te kiezen terwijl de inkomsten uitbleven. Ik zoek altijd naar verbeterpunten en wil eerlijk gezegd het liefst alleen maar negens en tienen scoren…..
Blijkbaar was ik bang om als bitch gezien te worden, te hard zijn, te gedreven. Na het zien van deze talk zeg ik: Nee, ik omarm deze zienswijze.

Iedereen mag zien en weten dat ik een BITCH ben:
B brave (moedig)
I intelligent
T tenacious (vasthoudend)
C creative
H honest (eerlijk)

Samenvattend, waarom werd ik dus zo geraakt door de video?
Een angst die ik had, bleek een verlangen te zijn!
De kracht van woorden werd nogmaals bevestigd.
En bovendien is het een oproep om elkaar, als vrouwen wat meer te STEUNEN! Het is een heel motiverende TALK. Want wat zijn we geweldig als vrouw.

Door er anders tegenaan te kijken roept het woord bitch nu andere associaties bij me op. Sterker nog, ik ga een plaatje delen van mezelf met het woord bitch er in! En juist door dit woord toe te voegen krijg ik het gevoel dat het mijn uitstraling nog krachtiger maakt. (of wil ik dat zien….?)

Maar hey;
If you can dream it, you can DO it!

Als ik je heb gemotiveerd om de video te bekijken (link onderaan), dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring en reactie. Wil je het delen onder het plaatje op mijn Facebookpagina? Of mail me anders, als je het niet openbaar wil delen. En als jij je er in herkent, durf jij dan ook een plaatje te delen met bitch erin? En dat plaatje, voor mij is het vooral om mezelf te herinneren aan mijn eigen kracht én ik hoop dat meer mensen deze video gaan zien.

Go for it!
Marijke


Terug naar alle berichten
© Studio Smik 2022
Ontwikkeld door Convident